Geen last meer van emotionele (vr)eetbuien met deze tips

Geen last meer van emotionele eetbuien met deze tips
Unsplash / T. Hefiba

Feeling blue? Zin een pakje chips? Je bent niet alleen. Maar liefst 38% van de bevolking is een emotionele eter. Met deze vijf tips ben je beter gewapend tegen emotionele eetbuien

Stop met diëten 

Het is de meest logische redenering ter wereld. Ik ga op dieet en ik eet gezonder, dus ik val af. Helaas zorgt deze honger er net voor dat we humeuriger worden en sneller naar junkfood grijpen. Kies dus eerder voor enkele evenwichtige maaltijden in plaats van onrealistische afvalplannen.

Vermijd stress

Negatieve gevoelens zoals stress zorgen er niet alleen voor dat je ongezonder gaat eten maar ook hormonen zoals cortisol en adrenaline aanmaakt. Stoffen die het hongergevoel nog meer aanwakkeren. Probeer dus stress te vermijden of je te focussen op iets rustgevend.

Zoek afleiding 

Heb je een slechte dag achter de rug? Ga dan iets leuk doen of even uitwaaien. Op deze manier grijp je niet meteen naar chips en snoepjes. Eens de eetbui-trigger verdwenen is, kan je met een gerust gevoel terug eten maken. Zelfcontrole in combinatie met afleiding is de perfecte manier om niet in de valkuil van emotionele eetbuien te trappen.

Sharing is caring 

Voel je niet beschaamd om je emotionele (vr)eetbuien te delen met vrienden of familie. Zij kunnen je misschien nog andere tips geven om hier mee om te gaan. Het gevoel dat je niet de enige bent die dit ervaart kan al een grote hulp zijn.

Zelfkennis

Stel jezelf eens de vraag waarom je nood hebt aan ongezond eten en schenkt het wel de voldoening waarop je hoopt? Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.