Saffraan: het rode goud

saffraan

Saffraan is als koning van de kruiden en specerijen, één van de oudste specerijen ter wereld dat al meer dan 3000 jaar geleden gebruikt werd vanwege zijn heilzame eigenschappen. Het wordt onder andere beschouwd als een antioxidant, antidepressivum en afrodisiacum.

Culinaire toepassing van saffraan

Saffraan aromatiseert uitstekend zowel zoete, als zoute gerechten. Zijn smaak heeft iets zacht honingachtigs en hij proeft licht bitter. Met 1 gram saffraan, kan men zo’n 100 gerechten harmoniseren !

TIP: Rijstpap met saffraan

1/2 blik kokosmelk, 1 eetlepel agavesiroop, 200 gram bruine gekookte rijst, 1 vanillestok, een snuifje saffraan

Giet de kokosmelk in een kleine pot op een medium vuur en breng zachtjes aan de kook – voeg de siroop toe en roer met een houten lepel – giet de rijst erbij en blijf roeren – voeg de inhoud van de vanillestok en een snuifje saffraan toe en roer alles goed door elkaar – laat het mengsel 5 minuten sudderen tot het dik en smeuïg wordt.

Het heilzame specerij

Saffraan werd reeds eeuwen geleden gezien als een wondermiddel tegen heel wat kwalen. Het gebruik stamt vooral uit de Perzische traditie waarbinnen saffraan hoofdzakelijk toegepast werd vanwege zijn positieve invloed op de stemming, de motivatie en de energie. Er is maar heel weinig saffraan nodig waardoor de kosten vaak lager liggen dan bij ander medicijngebruik.

Let op: je kan saffraan niet ongelimiteerd gebruiken. Een te hoge dosis kan bij zwangere vrouwen een miskraam veroorzaken. Voor medicinaal gebruik is het aangewezen een arts of medisch geschoold therapeut te raadplegen.

Wat maakt saffraan zo waardevol?

Saffraan wordt niet enkel het ‘rode goud’ genoemd vanwege de helderrode kleur van de stampers van de saffraankrokus maar ook vanwege zijn prijs, die vergelijkbaar is met die van goud.

1 kg saffraan kost al snel 30.000 euro en voor 1 kg saffraan heeft men zo’n 150.000 bloemen nodig die handmatig geplukt worden.

Zaffranax

Heb je ook last van periodes waarin je vlug emotioneel wordt? Raak je snel geïrriteerd op het werk door stress of frustratie? Leiden gespannen situaties op het werk of thuis tot vermoeidheid of demotivatie? Ben je soms angstig of verward bij het uitvoeren van dagelijkse taken of professionele opdrachten?

Zaffranax helpt om het emotioneel evenwicht1 te herstellen en weer zin te krijgen om ten volle van het leven te genieten. De actieve stoffen in het saffraanextract helpen bij het bevorderen van een emotioneel evenwicht en een positieve stemming. De B vitamines helpen om:

  • een normaal energetisch metabolisme in stand te houden*;
  • een goede werking van het zenuwstelsel te behouden**;
  • een normaal psychisch functioneren te handhaven**;
  • vermoeidheid te verminderen***;

(1) Saffraan helpt het emotioneel evenwicht te bevorderen en een positieve instelling te behouden.

*B1,B2,B3,B6,B8,B12
**B1,B3,B6,B8,B12
***B2,B3,B6,B9,B12