Uitnodiging Puigdemont krijgt ook tegenwind binnen eigen meerderheid

De uitnodiging van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont voor een colloquium in de Kamer botst ook binnen de meerderheid op weerstand. Volgens de MR gaat het om een inopportuun initiatief. De Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep zou op 27 februari een colloquium organiseren over de toestand in Catalonië, met Puigdemont als spreker. N-VA wilde daarom een zaal binnen de Kamer reserveren, maar dat botst op weerstand bij verschillende andere fracties, ook bij coalitiepartner MR.

“In de huidige omstandigheden van relatieve spanningen in Spanje, lijkt het ons niet wijs Puigdemont in het parlement te horen. We zouden daardoor een signaal uitsturen dat zowel naar vorm als naar de inhoud een probleem zou stellen”, zegt fractieleider David Clarinval. “Zelfs al gaat het om een privévergadering, ze zou plaatsvinden binnen het federaal parlement en zou Puigdemont toelaten dit kader te gebruiken voor Spaanse politieke doeleinden. Dat kunnen we niet aanvaarden. We willen geen rol spelen in de Spaanse problemen”.

De Franstalige liberaal spreekt tegen dat een weigering van de uitnodiging, neerkomt op een ontkenning van de democratie of een inbreuk tegen de vrijheid van meningsuiting. “Puigdemont is vrij om te spreken waar hij wil in België”, reageert Clarinval.

bron: Belga