Tommelein reserveert 15,4 miljoen euro voor groene-warmteprojecten

Tommelein reserveert 15

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) lanceert een nieuwe oproep voor groene-warmteprojecten. Hij houdt 15,4 miljoen euro investeringssteun klaar voor projecten rond benutting van restwarmte, de opwekking van biomethaan, het gebruik van kleinschalige biomassa en diepe geothermie. De vorige ‘call groene warmte’ dateert van een jaar geleden. Dertien projecten kregen toen samen 7,2 miljoen euro investeringssteun. In het kader van de nieuwe oproep kunnen geïnteresseerden tot 31 maart hun kandidatuur indienen. Voor biomassa-installaties vanaf 1MW vermogen én biomethaaninstallaties is er telkens 1 miljoen euro gereserveerd. Projecten die restwarmte uitkoppelen en gebruiken kunnen aanspraak maken op in totaal 7,36 miljoen euro. Voor diepe geothermie is 6 miljoen euro voorzien.

Door de vermogensgrens voor projecten rond diepe geothermie te verlagen van 5 MW naar 1 MW wil Tommelein ook kleinere projecten aanmoedigen. “We willen elke warmtetoepassing alle kansen geven. Vlaanderen telt enkele regio’s waar diepe geothermie mogelijk is. Door de vermogensgrens voor diepe geothermie te verlagen, kunnen meer kandidaten hun kans wagen.”

Een aanvraag indienen kan via www.energiesparen.be/call-groene-warmte. Net zoals bij de vorige oproepen is het het Vlaams Energie Agentschap (VEA) dat de steun toekent, tot het budget is opgebruikt. Projectideeën kunnen ook vooraf bij hen afgetoetst worden. Het geld voor de call komt uit het Energiefonds en van het restdeel van de call van vorig jaar.

bron: Belga