Oostenrijkse regeringspartij opnieuw in opspraak voor naziliederen

De extreemrechtse Oostenrijkse FPÖ, tweede partij in de regering, ligt opnieuw onder vuur omdat een van de naaste medewerkers van een minister nazisympathieën blijkt te koesteren. Dit keer draait alles rond een boek met naziliederen van de studentenvereniging Bruna Sudetia, waarvan een vertrouweling van transportminister Norbert Hofer de voorzitter is. Het Oostenrijkse tijdschrift Falter publiceerde vandaag een boek met liederen dat gebruikt wordt door de studentenvereniging Bruna Sedetia, uit Wenen. De teksten zijn anti-semitisch en vergoelijken het nazisme. Voorzitter van de vereniging is Herwig Götschober, een vertrouweling van FPÖ-transportminister Norbert Hofer. Hij beheert ook de sociale media voor het ministerie van Hofer.

Götschober zelf zegt in het weekblad dat hij niet van het bestaan van het boek afwist, en dat hij de inhoud ervan “categoriek” afwijst. Zijn partij benadrukt dat het alle vormen van nazisme, anti-semitisme en racisme verwerpt.

De rechts-populistische FPÖ kwam begin deze maand al in opspraak, omdat regionaal parlementslid en schepen Udo Landbauer lid was van een groepering die op haar bijeenkomsten naziliederen zong. De 31-jarige ‘rijzende ster’ nam uiteindelijk ontslag uit al zijn politieke functies.

De partij, de tweede in de regering na de ÖVP van kanselier Sebastian Kurz, besliste daarop al om een comité van historici aan te stellen om de eigen geschiedenis onder de loep te nemen.

Bron: Belga