Minister Crevits beveelt onderzoek naar Joodse meisjesschool in Antwerpen

Minister Crevits beveelt onderzoek naar Joodse meisjesschool in Antwerpen

Beginnende leerkrachten aan de Joodse school Benoth Jerusalem in Antwerpen mogen met hun leerlingen niet praten over voortplanting of evolutieleer. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) beveelt een onderzoek wegens inbreuken op de eindtermen, schrijven Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad en De Standaard. “Leerstof. Met de leerlingen wordt niet gesproken over: seks, voortplanting, politiek, religie, racisme, persoonlijke aangelegenheden.” Zo begint de bundel ‘Richtlijnen’, die solliciterende leerkrachten krijgen van de directie van de Benoth Jerusalem school in Antwerpen. Per vak wordt dat ook gespecifieerd.

Benoth Jerusalem in de Breughelstraat is een Vrije Israëli­tische school voor secundair onderwijs. Er gaan enkel meisjes naar school en ook het lerarenkorps bestaat alleen maar uit vrouwen. De school is erkend door de Vlaamse overheid en krijgt dan ook subsidies.

In 2012 werd de school doorgelicht door de Vlaamse onderwijsinspectie. De school kreeg toen een ‘beperkt gunstig advies’. Vooral op het vlak van evolutieleer, seksuele opvoeding en wetenschappelijke vakken constateerden de inspecteurs bij Benoth Jerusalem belangrijke ‘hiaten’. Bij een opvolgingsdoorlichting in 2015 waren die hiaten weggewerkt, oordeelde het inspectieteam.

Maar dit lijkt dus niet te kloppen met de richtlijnen zoals ze eind 2017 nog werden verspreid. Dat is ook minister Crevits niet ontgaan. “Ik heb de documenten onmiddellijk overgemaakt aan de onderwijsinspectie. De eindtermen moeten worden gerespecteerd. Zij zullen de zaak opvolgen.”

bron: Belga