CMI haalt uit naar Belgische leger

Bernard Serin, voorzitter van de raad van bestuur van CMI (Cockerill Maintenance & Ingénierie), heeft vandaag bij de voorstelling van de resultaten van 2017 gezegd “geschokt” te zijn over de houding van het Belgische leger, dat de Luikse industrie niet gecontacteerd heeft in het kader van een bestelling van 477 pantserwagens voor de landmacht. Het contract heeft een waarde van een miljard euro. Volgens CMI werd het contract toegewezen aan een Frans consortium gekozen door het Franse leger. Het Belgisch leger zegt gekozen te hebben voor interoperabiliteit met Frankrijk.

“Maar dat argument houdt geen steek, aangezien de interoperabiliteit enkel betrekking heeft op de communicatiemiddelen en niet op de voertuigen”, aldus Serin.

“Het is schokkend niet geconsulteerd te zijn en te moeten vaststellen dat in de VS de Belgische knowhow op prijs gesteld wordt, terwijl die door het eigen leger niet gekozen wordt”, aldus Serin, die zich ook vragen stelt bij de timing, omdat de pantservoertuigen pas na 2025 geleverd worden.

bron: Belga