Populair strand in Thailand tijdelijk gesloten voor publiek

AFP / E. Dunand

Het Thaise strand Maya Bay is het slachtoffer geworden van zijn eigen populariteit. De toeristentrekpleister wordt een tijdje gesloten voor het grote publiek. Zo kan het strand herstellen van de schade die er in de loop der jaren is aangericht.

De populariteit van de kustplaats schoot de hoogte in in 2000, na de release van ‘The Beach’. Sindsdien krijgt het strand tot 5.000 toeristen per dag over de vloer, die meestal een boot gebruiken om de meest idyllische plekken te bereiken. En dat heeft een enorme impact op de natuur. Vooral de koraalriffen lijden hard onder de honderdduizenden bezoekers. De toeristenstop moet ervoor zorgen dat de kostbare koralen de nodige tijd krijgen om te herstellen.

Plasticsoep

“Zo’n 80 procent van de koraalriffen in Thailand zijn vernietigd”, aldus Thon Thamrongnawasawat, vice-decaan aan de Kasetsart Universiteit in The Guardian. De voornaamste reden voor die massale vernietiging zijn de hotels aan het strand. Ook de ankers van boten en het plastic afval dat massaal in zee gedumpt wordt zijn schadelijk. De tijdelijke sluiting kan helpen volgens Thamrongnawasawat, al pleit de professor eerder voor een definitieve sluiting.