App tegen voedselverspilling vanaf maart bij ons beschikbaar

Unsplash / E. Ahmed

Dankzij de Deense app ‘Too good to go‘ hoeven we binnenkort geen restjes meer weg te gooien. Vanaf begin maart kan je in enkele Gentse restaurants de overschotten van de dag kopen. Het project wil ook van start gaan in andere Belgische steden. 

Het principe vanToo Good to Go’ is heel eenvoudig. Terwijl restaurants nu nog hun eten weggooien en verlies maken, kunnen ze dankzij de app de overschotten gewoon verkopen. Iedereen is gebaat want niet alleen de voedselverspilling wordt verminderd, klanten krijgen voor een klein bedrag een verse maaltijd. De enige voorwaarde is dat ze zelfs een doosje moeten meenemen.

Voedselberg verkleinen

De applicatie wil niet alleen de voedselberg verkleinen maar ook klanten en restaurants vlot met elkaar verbinden. Horecazaken kunnen via ‘Too good to go’ restjes aanbieden en klanten hoeven maar via de app even de naam van de dichtstbijzijnde zaak in te geven. Het aanbod kan een volledige maaltijd omvatten, maar evengoed taart, broodjes of pizza’s. De prijs wordt bepaald door de deelnemende zaken, maar het moet sowieso minder zijn dan de helft van de originele prijs. Ook de betaling verloopt via de app.

Foto/ TGTG

600.000 ton voedsel 

Denemarken is koploper in duurzaamheid, eerder opende het land al een supermarkt voor voedseloverschotten. Met de app hoopt bedenker James Crummie verspilling van eten uiteindelijk te elimineren. Tot op heden verspilt de restaurantindustrie nog elk jaar 600.000 ton voedsel, een grote tegenstrijdigheid met de miljoenen mensen die afhankelijk zijn van voedselbanken.