OS 2018 - Knieblessure baart Seppe Smits zorgen voor big air

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na een pauze van anderhalve week komen de Belgische snowboarders woensdag opnieuw in actie op de Olympische Winterspelen. In het Alpensia Ski Jumping Centre werken Seppe Smits, Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer de kwalificaties van de big air (één sprong) af. Seppe Smits was in het openingsweekend van de Spelen de enige Belg die de finale van de slopestyle (een parcours met rails, jumps en tricks) haalde. De 26-jarige snowboarder uit Westmalle kijkt met een tevreden gevoel terug op die competitie.

"Op het moment zelf was het een beetje balen dat ik niet het beste van mezelf kon laten zien (door de moeilijke weersomstandigheden, red). Maar nu heb ik best wel een tevreden gevoel. In de kwalificaties heb ik met een hele goeie run de finale bereikt. Dat was vanaf het begin mijn doel want ik wist dat dat al een zware knokpartij zou worden. In de finale kon ik niet het beste van mezelf tonen, wat een beetje jammer is, maar gezien de omstandigheden ben ik best wel tevreden."

De voorbije (rust)dagen gebruikte Smits vooral om zijn geteisterde knie te laten verzorgen. Die bezorgt hem immers nog flink wat last. "Ik heb de afgelopen week heel veel bij de kiné en in de fitness gezeten. De slopestyle eiste toch een grotere tol van mijn knie dan ik vooraf had gedacht. Mijn knie is er nu slechter aan toe dan voor de slopestyle, gelukkig hebben we hier een goed medisch team. Maar mijn knie doet echt wel moeilijk momenteel."

Door de knieproblemen kon Smits de sprong die hij voor de Big Air in gedachten heeft, nog niet oefenen. "Zelfs bij het omhoogwandelen van de stelling had ik al last", legt hij uit. "Morgen hoop ik hem op training toch eens te kunnen uitproberen. Ik heb hem in het verleden tijdens wedstrijden ook wel al succesvol kunnen landen. Voor de wedstrijd zal ik een pijnstiller nemen en proberen volledig te focussen op de jump en niet aan de knie te denken."

In de Big Air sprong Smits, net als in de slopestyle, al een mooie erelijst bij elkaar. Zo won hij twee keer de Wereldbeker (2013 & '15) en stond drie keer op het WK-podium (2x zilver, 1x brons). Dat is echter geen garantie op een nieuw finaleticket. "Het wordt misschien nog zwaarder dan in de slopestyle. Het worden twee finales. Iedereen zal meteen zijn beste en zwaarste tricks moeten tonen. Dat geldt ook voor mij, wat natuurlijk niet het beste scenario is voor mijn knie. Ik ga alles op alles zetten."

.

bron: Belga