Belgische correspondent in Servië krijgt toch visum

De Belgische journalist Philippe Bertinchamps, die in Servië als correspondent werkt voor Franstalige media als RTBF en Le Soir, heeft dan toch een tijdelijke verblijfsvergunning gekregen. Dat heeft Reporters zonder Grenzen deze avond meegedeeld. De organisatie had eerder vandaag nog aangeklaagd dat Servië ermee dreigde de correspondent uit het land te zetten. Bertinchamps heeft deze namiddag een verblijfsvergunning gekregen, waardoor hij nog zeker één jaar lang in Servië mag blijven. De vergunning werd hem toegekend in het kader van een gezinshereniging.

Reporters zonder Grenzen had vandaag nog aan de alarmbel getrokken omdat de Servische overheid tot hiertoe geweigerd had om zo’n vergunning toe te kennen.

Bertinchamps is al meer dan tien jaar als correspondent aan de slag in Servië. Hij is er ook getrouwd met een Servische vrouw, met wie hij een vijfjarige dochter heeft. Het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken had zijn verblijfsvergunning geweigerd omdat hij “een obstakel voor de openbare orde en nationale veiligheid” vormt, zonder die claim evenwel te motiveren.

bron: Belga