Belgische correspondent dreigt uit Servië te worden gezet

De Belgische journalist Philippe Bertinchamps is niet langer welkom in Servië, waar hij als correspondent werkt voor Franstalige media als RTBF en Le Soir. Volgens het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken vormt de journalist “een obstakel voor de openbare orde en nationale veiligheid”, zo meldt de organisatie Reporters zonder Grenzen. Philippe Bertinchamps is al meer dan tien jaar als correspondent aan de slag in Servië. Hij is er ook getrouwd met een Servische vrouw, met wie hij een vijfjarige dochter heeft. Maar zijn aanvraag voor een nieuwe tijdelijke verblijfsvergunning, in het kader van een gezinshereniging, is afgewezen door het ministerie van Binnenlandse Zaken in Belgrado.

Reporters zonder Grenzen klaagt op zijn website aan dat de Servische autoriteiten geen grondige motivering geven voor de claim dat de correspondent de nationale veiligheid in gevaar brengt. Nochtans zijn ze daar volgens een gerechtelijke uitspraak wel toe verplicht. “Philippe Bertinchamps heeft altijd blijk gegeven van de grootst mogelijke onpartijdigheid in zijn verslaggeving over de actualiteit. Hij heeft nooit problemen gehad met de politie en had, tot 2017, altijd zijn verblijfsvergunning volgens de regels gekregen”, zo wordt voorts benadrukt.

Bertinchamps zal nu een klacht indienen bij een administratieve rechtbank in Servië, zegt de organisatie nog. Het dossier wordt ook doorgestuurd naar de Europese en internationale autoriteiten.

Naar aanleiding van de zaak-Bertinchamps klaagt Reporters zonder Grenzen ook de “extreem zorgwekkende situatie voor de vrijheid van de media in Servië” aan. Onafhankelijke journalisten hebben er te maken met fysiek en verbaal geweld en met haatcampagnes van pro-regeringsmedia, zo klinkt het.

bron: Belga