Nieuwe Japanse lifestyletrend kan je nog geld opleveren

Kakeibo, de nieuwe Japanse lifestyletrend kan je nog geld opleveren
Foto Pexels

Om de zoveel tijd duikt er een nieuwe trend op waarvan wordt gezegd dat het dé opvolger is van hygge, de Deense term voor gezelligheid. Denk maar aan het Zweedse plogging of het Schotse còsagach. Nu is het de beurt aan kakeibo, een nieuwe hype die komt overwaaien uit Japan.

De Japanse term kakeibo betekent zoveel als “een schrift om je uitgaven bij te houden”. Niets nieuws dus, maar schrijver Fumiko Chiba heeft er net een Engelstalig boek over uitgebracht, waardoor Instagram plots overspoeld wordt door de hashtag #kakeibo.

Het principe achter de hype is dan ook zéér simpel. Aan het begin van elke maand neem je het schriftje erbij en bepaal je welk bedrag je de volgende weken mag uitgeven en hoeveel centjes je wil sparen. Schrijf ook neer hoeveel je exact verdient en hoeveel je uitgeeft aan vaste kosten als huur en verzekeringen.

Vier categorieën

Het enige wat je dan nog moet doen, is al je uitgaven bijhouden. Chiba stelt voor dat je gebruik maakt van vier categorieën. Een eerste categorie is ‘overleven’ en gaat dus over je uitgaven aan eten, vervoer, huur en medische kosten. Het geld dat je spendeert aan afhaaleten, een uitje op restaurant, kledij en andere leuke extraatjes kan je noteren onder de categorie ‘optioneel’. Heb je nog rekeningen van boeken die je gekocht hebt of een avondje naar de cinema? Deze horen bij de categorie ‘cultuur’. De laatste categorie, ‘extra’, gaat over de uitzonderlijke uitgaven zoals cadeaus en herstellingen.

Op het einde van de maand neem je de kakeibo er opnieuw bij en speel je de advocaat van de duivel. Check of alles goed is verlopen en of je soms te diep in de portemonnee hebt gegraven. Wie zich heeft misdragen, kijkt hoe het volgende keer beter kan.