Ronde van de Algarve - Kwiatkowski slaat dubbelslag met rit- en eindzege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Michal Kwiatkowski ging zondag met de belangrijkste prijzen naar huis in de Portugese Ronde van de Algarve (2.BC). De Pool van Team Sky won de slotetappe en loste ploegmaat Geraint Thomas af op plaats één van het algemene klassement. Serge Pauwels werd derde in de rit. De slotetappe van deze Ronde van de Algarve tussen Faro en Malhao was 173 kilometer lang en had Ardennenallures. De aankomst lag bovenop een helling van drie kilometer. Een rit geknipt voor een boeiend wedstrijdverloop. Een groep van een dertigtal renners kon vroeg ontsnappen uit het peloton, met daarbij de Belgen Philippe Gilbert, Jürgen Roelandts, Lawrence Naesen, Jelle Wallays, Serge Pauwels, Jasper Stuyven, Dimitri Claeys, Frederik Backaert en Timothy Dupont.

Team Sky controleerde op alle fronten. In de ruime kopgroep had het Michal Kwiatkowski mee, die op twee stond in het klassement op negentien seconden van ploegmaat Geraint Thomas. In het peloton reed de Britse ploeg eveneens op kop. De koplopers creëerden een voorsprong van meer dan 4,5 minuten en die zou het peloton niet meer volledig kunnen dichten. Voorin gingen meerdere renners demarreren, onder wie Serge Pauwels, maar hij werd teruggegrepen.

Zdenek Stybar kon een mooie kloof slaan op de rest van de ruime kopgroep voor het opdraaien van de slotklim. Maar de Tsjech van Quick-Step zag op de helling naar Malhao nog Kwiatkowski voorbijkomen. Die won met vier seconden voorsprong op de Portugees Ruben Guerreiro en acht op Serge Pauwels. Frederik Backaert eindigde als tiende van de rit. Stybar zakte nog uit de top tien.

Geraint Thomas kwam met een achterstand van bijna twee minuten over de streep en moest zijn gele leiderstrui in extremis afstaan aan Kwiatkowski. Die won in deze Ronde van de Algarve ook al op de aankomst bergop in Foia. In de eindstand wint de 27-jarige Pool met een voorsprong van anderhalve minuut op Thomas. De Amerikaan Tejay Van Garderen werd derde in het klassement. Serge Pauwels eindigt als beste Belg op de achtste plek.

bron: Belga