OS 2018 - Marcel Hirscher heeft tweede goud beet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marcel Hirscher, dinsdag al winnaar van de combiné, heeft zondag ook de reuzenslalom gewonnen op de Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De 28-jarige Oostenrijker was over twee runs op de piste in Yongpyong 1.27 sneller dan de Noor Henrik Kristoffersen. De Fransman Alexis Pinturault moest zich net als vier jaar geleden in Sochi met brons tevreden stellen. De Amerikaanse titelverdediger Ted Ligety werd pas vijftiende. Hirscher maakte het verschil in de eerste run. Hij was daarin 63 honderdsten sneller dan de concurrentie. Kristoffersen, die Hirscher ook het meeste tegenstand biedt in het wereldbekercircuit, zette de snelste tweede run neer, maar was in de eerste pas tiende geworden op 1.31 van Hirscher. Van die opgelopen achterstand kon hij in de tweede slechts vier honderdsten afknabbelen.

Met zes wereldbekerzeges op rij domineert Hirscher het alpine skiën al sinds het seizoen 2011-2012, maar op vorige Winterspelen greep hij telkens naast de ultieme bekroning. In Vancouver werd hij vierde in de reuzenslalom en vijfde in de slalom, in Sochi opnieuw vierde in de reuzenslalom en tweede in de slalom. In Pyeongchang werd hij de tiende skiër in de geschiedenis die meer dan één gouden plak grijpt op een Olympiade. De vorige die dat klaarspeelde was zijn landgenoot Benjamin Raich, in 2006 in Turijn winnaar van de slalom en de reuzenslalom. Voor Hischer kan er donderdag nog een derde titel bijkomen. Dan start hij ook als topfavoriet in de slalom.

Olympisch goud was voor de Spelen van Pyeongchang het enige dat op Hirschers imposante erelijst ontbrak. Hij is zesvoudig wereldkampioen, moet met 55 wereldbekerzeges alleen de Zweed Ingemar Stenmark (86 zeges) op de eeuwige ranglijst voor zich dulden, en is op weg naar zijn zevende opeenvolgende eindzege in de Wereldbeker.

.

bron: Belga