Saoedische vrouwen mogen nu zelf een bedrijf oprichten

Saoedische vrouwen mogen nu zelf bedrijven oprichten
AFP / A. Hilabi

Saoedische vrouwen mogen voortaan hun eigen zaak oprichten, zonder de instemming van een mannelijke voogd, dat heeft de regering bekendgemaakt. De maatregel moet het aantal vrouwelijke posities in de privésector stimuleren. 

“De vrouwen kunnen nu een eigen bedrijf lanceren en van de onlinediensten (van de regering) gebruikmaken zonder dat ze moeten bewijzen dat ze daarvoor de toelating van een voogd hebben”, verklaarde het ministerie van Handel en Investeringen op zijn website.

Voor administratieve procedures moesten de Saoedische vrouwen tot dusver bewijzen dat ze de toestemming van een mannelijke voogd hadden, voornamelijk de echtgenoot, vader of broer. Maar sinds vorig jaar heeft de machtige kroonprins Mohammed ben Salmane een reeks hervormingen gelanceerd om de deelname van de vrouw aan het openbare leven te stimuleren. Het streefdoel is het aantal vrouwelijke werkkrachten van 22% op te trekken tot ruim 30% tegen 2030.

Verandering op til 

Er zijn nog meer veranderingen op til. Zo kondigde het parket van Ryad aan dat het van plan was voor het eerst vrouwen aan te werven. De Saoedische paspoortendienst zei onlangs dat hij 107.000 kandidaturen van vrouwen ontvangen had voor 140 vacatures op de luchthavens en bij de grensposten.

Bron: Belga