Britse en Ierse actrices pleiten voor betere werkomstandigheden

Britse en Ierse actrices pleiten voor betere werkomstandigheden in brief
AFP / C. DELMAS

Bijna 200 Britse en Ierse actrices hebben in de aanloop naar de Bafta’s, de Britse film- en televisieprijzen, een brief ondertekend tegen seksueel geweld op het werk en voor gelijke lonen. Actrices Emma Watson en Carey Mulligan zijn zijn maar enkele van de 190 vrouwen die de brief, die in het weekblad The Observer werd gepubliceerd, onderschreven.

De brief is geïnspireerd door de Time’s Up beweging in de Verenigde Staten, een organisatie die door vrouwen in Hollywood werd opgericht om de verdediging van slachtoffers van seksuele agressie op het werk te financieren. Ze roepen op om geld te doneren aan een nieuw Brits fonds voor gerechtigheid en gelijkheid, dat door liefdadigheidsorganisatie Rosa wordt beheerd. Actrice Emma Watson zou volgens The Observer al een miljoen Britse pond (omgerekend 1,13 miljoen euro) hebben geschonken aan het fonds.

Zwart gekleed 

Net zoals op de uitreiking van de Golden Globes, zullen de actrices vanavond op de Bafta’s in het zwart gekleed gaan uit protest tegen seksuele agressie. De meesten laten zich bovendien voor de gelegenheid vergezellen door feministische activisten in plaats van door hun partner.

Bron: Belga