Globe Aroma – Honderden mensen betogen in Brussel tegen politieactie

Honderden mensen hebben zaterdagnamiddag aan het Kaaitheater in Brussel verzameld om te protesteren tegen de aanhouding van sans-papiers bij een politieactie begin deze maand aan het kunstencentrum Globe Aroma. Ook op sociale media spraken honderden hun steun uit. In het Kaaitheater was een expositie ingericht over migranten en een zaal afgehuurd voor de actie. Buiten stond een microfoon opgesteld waar iedereen het woord mocht nemen. Onder meer vakbondsafgevaardigde Eva Maria Jimenez Lamas getuigde over de inval van de politie bij Globe Aroma. “Men zei ons dat het ging om een controle van een vereniging in het kader van het Kanaalplan. Dan zei men ons dat het ging om een actie tegen radicalisme. Maar toch pakt men mensen op, enkel en alleen omdat hun papieren niet in orde zijn. Er hangt duidelijk een ‘flou artistique’ rond heel deze operatie.”
Bij de actie werden twee ACV-militanten opgepakt, van wie één nog altijd opgesloten zit. “Vandaag hebben vakbondsvertegenwoordigers hem nog bezocht. Diegene die vastzit, heeft nog twee procedures lopen.”
Ook Koen Verbert, financieel directeur van de vzw, hekelde zaterdag de brutaliteit en het geweld van de politie tegenover het personeel en de bezoekers van Globe Aroma. De vzw heeft een klacht ingediend bij het Comité P en ook een open brief gestuurd naar de federale regering.
Maandag wordt er opnieuw geprotesteerd voor het justitiepaleis in Brussel. Daar vindt om 14 uur een zitting plaats voor de raadkamer over de twee personen die in een gesloten centrum zitten: de ACV-militant en artiest Jiyed.

bron: Belga