Brusselse blogger die advocaat Dutroux bedreigde is vrijgelaten onder voorwaarden

De Brusselse blogger Cédric Z., die op sociale media een video plaatste waarin hij het boek van de advocaat van Marc Dutroux verbrandde, werd vrijdagavond opgepakt door de politie en is zaterdag vrijgelaten onder voorwaarden. Hij is wel in verdenking gesteld voor “bedreigingen met een criminele aanslag, op bevel of onder voorwaarden”. Dat bevestigt het Brusselse parket zaterdag. De onderzoeksrechter heeft de man ondervraagd en hem voorwaardelijk vrijgelaten. Zo mag hij geen commentaar meer leveren op Dutroux of op diens advocaat. Advocaat Bruno Dayez publiceerde een boek met als titel “Waarom Dutroux moet vrijkomen? “.
In de videopost van de blogger wordt het boek verbrand. Hij maakt ook duidelijk dat er mogelijk nog daden kunnen volgen, met name tegen Dayez. De blogger roept de bevolking op om in opstand te komen “in naam van de slachtoffers van dit monster”.
Marc Dutroux werd in juni 2004 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf, voor ontvoering, gijzeling, verkrachting en moord. Zijn advocaat pleit echter om hem vrij te laten onder voorwaarden. Volgens Dayez zou een gevangenisstraf maximaal 25 jaar mogen duren, en blijft het de bedoeling om gedetineerden weer in de samenleving op te nemen.
Blogger Cédric Z. heeft begin september ook al eens een manifestatie georganiseerd voor het bureau van de advocaat in Schaarbeek.

bron: Belga