Registreren als donor kan straks online

Registreren als donor kan straks online
EPA / B. Mohai

Wie zich wil laten registeren als orgaandonor zal dat binnenkort ook kunnen doen via de huisarts én via het internet. Het parlement bespreekt komende week een wetsvoorstel waar Open Vld, CD&V en N-VA achter staan.

Volgens de wet is iedereen in België kandidaat-donor. Elke overledene wordt beschouwd als mogelijke donor, tenzij men zelf kenbaar maakte dit niet te willen. De naaste familieleden kunnen zich wel nog tegen de orgaanafname verzetten, wat nog in meer dan één op tien gevallen gebeurt.

Te hoge drempel

Open Vld wil nu dat de potentiële donoren zich gemakkelijker kunnen registeren, omdat de nood aan donororganen in ons land steeds groter wordt. Momenteel kan je je enkel via een formulier aan een loket bij de gemeente registreren. Die drempel vinden de liberalen – gesteund door CD&V en N-VA – nog te hoog.

Goede zaak voor familie 

Het voorstel voor een digitale registratie kan alvast op de goedkeuring rekenen van de transplant-coördinatiecentra, bericht VTM Nieuws. «Dat is vooral een goeie zaak voor de familie van de overleden patiënt die een orgaan wil afstaan», zo zegt Luc Colenbie, coördinator van het transplantteam van het UZ Gent.

271.591 Belgen 

Volgens het Nationaal Register van de FOD Volksgezondheid hebben in 2017 al zo’n 271.591 Belgen via een positieve wilsverklaring duidelijk gemaakt dat ze bij overlijden hun gezonde organen ter beschikking stellen. Daarmee lag het aantal orgaandonoren in ons land nog nooit zo hoog. Het waren er weer 26.824 meer dan het jaar voordien, in 2016. Het zijn er ook tien keer zoveel als 15 jaar geleden, want in 2001 waren er nog maar 27.449 positieve wilsverklaringen.