Turkije laat Duits-Turkse journalist na een jaar zonder aanklacht voorwaardelijk vrij

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse autoriteiten hebben beslist om de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel voorwaardelijk vrij te laten. Dat is vandaag door Berlijn bevestigd. Het staatspersbureau Anadolu meldde dat het Openbaar Ministerie in Istanboel de klacht tegen Yücel in ontvangst heeft genomen en de correspondent van de Duitse krant Die Welt uit voorlopige hechtenis heeft ontslagen. Tegen Yücel werd 18 jaar gevangenis gevorderd wegens spionage en inbreuken op de antiterreurwetgeving. Heel de affaire zorgde voor grote diplomatieke spanningen tussen Berlijn en Ankara. Yücel vertoefde zonder enige vorm van proces een jaar lang in een Turkse gevangenis. Minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel rekent er op dat de journalist snel naar huis mag terugkeren.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) had de zaak gisteren bij het bezoek van de Turkse premier Binali Yildirim in Berlijn bovenaan haar agenda geplaatst. Ze wees haar buitenlandse bezoeker op de urgentie van de zaak.

In oktober had een Turkse rechtbank de vrijlating van de Duitse mensenrechtenactivist Peter Steudtner bevolen en hij mocht het land ook verlaten. Hij kon naar Duitsland terugkeren, hoewel het proces tegen hem nog hangende is. De vrijlating van Steudtner, en ook die van de tolk Mesale Tolu, leidde tot een lichte verbetering van de relaties tussen beide landen.

Bron: Belga