Populariteit Duitse sociaaldemocratische partij SPD bereikt nieuw dieptepunt

De populariteit van de Duitse sociaaldemocratische partij SPD heeft een nieuw dieptepunt bereikt, zo blijkt uit een peiling van Infratest Dimap voor de openbare omroep ARD. Indien er nu verkiezingen zouden zijn, dan zou de SPD slechts zestien procent van de stemmen behalen. Dat is een verlies van twee procentpunt in vergelijking met begin deze maand.

De populariteit van de sociaaldemocraten is in vrije val sinds de verkiezingen van september. Met 20,5 procent van de stemmen behaalde de partij toen haar slechtste resultaat sinds 1949.

De SPD ligt nu nog maar één procentpunt voor op de extreemrechtse AfD.

De CDU van kanselier Angela Merkel en de Beierse zusterpartij CSU blijven onveranderd op 33 procent. Die Linke bleef op 11 procent, de liberale FDP verloor een procentpunt om op 9 procent te komen. De Groenen wonnen twee procentpunt en zijn goed voor 13 procent van de stemintenties.

De peiling dateert van 13 tot 15 februari, dus nadat Martin Schulz verzaakte aan de portefeuille van Buitenlandse Zaken in de op stapel staande nieuwe “grote coalitie” van CDU/CSU en SPD. Hij stapte dinsdag ook op als partijvoorzitter.

bron: Belga