België (nog) niet ongerust over Amerikaanse belastinghervormingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie en de 'Grote Vijf' mogen dan wel erg bezorgd zijn om de grondige belastinghervorming in de VS, ons land deelt die ongerustheid - voorlopig - niet. Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt is het effect van de nieuwe Amerikaanse vennootschapsbelasting nog niet duidelijk. "De specifieke wetgeving moet nog geschreven worden, daarna pas kunnen we spreken over dubbelbelastingverdragen." De Amerikaanse president Donald Trump kreeg eind vorig jaar de grootste belastinghervorming in 30 jaar door de Senaat. De vennootschapsbelasting daalde van 35 naar 21 procent, en de Amerikanen grijpen terug naar het territorialiteitsbeginsel: bedrijven die in de VS winst maken, worden in de VS belast. Ook de EU zal die hervorming voelen, omdat de Amerikanen ook de winst van Amerikaanse bedrijven bij buitenlandse dochterbedrijven gaan belasten.

De Europese Commissie en de bevoegde ministers van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië trokken in december al aan de alarmbel. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin kreeg van hen een brief, waarin ze waarschuwen voor de gevolgen van de hervormingen op de internationale handel.

Onze minister van Financiën ondertekende die brief niet, en ook na een bezoek aan Mnuchin donderdag in Washington is Van Overtveldt niet ongerust. "Het effect van de hervormingen is nog verre van duidelijk", zei de N-VA-minister na afloop, iets wat hij ook bevestigd zag tijdens gesprekken eerder op de dag bij de Amerikaanse centrale bank. "Eens de wetten uitgeschreven zijn, kunnen we spreken over dubbelbelastingverdragen."

België is wereldwijd de twaalfde investeerder in de VS, goed voor een jaarlijkse handelsstroom van ongeveer 45 miljard euro.

bron: Belga