Nog geen plannen dit weekend? Deze tips brengen heil

Na 24 uur bankhangen en Netflix-kijken kan al dat lummelen al eens vervelen. Wie graag een stapje in de wereld zet, vindt misschien inspiratie bij deze vijf tips. 
door
Mare
Leestijd 1 min.

Eye on Palestine

(18-24/02, Gent)

Vanaf zondag richten we onze blik collectief op Palestina met het festival Eye on Palestine. 2018 brengt een stevige editie die er niet voor terugschrikt hot topics als staatsgeweld en politiek gevangenschap te bevragen. Een keur aan Palestijnse kunstenaars onderzoekt wat de rol zou kunnen zijn van kunst in dit politiek activisme en trekt lijnen van Palestina naar de zwarte bevrijdingsbeweging. Zo opent curator Greg Thomas zondag zijn tentoonstelling 'George Jackson in the Sun of Palestine' en kan je nog dezelfde dag de poëtische performance ‘I would have liked to tell you' meepikken.

Wim Helsen -Er wordt naar u geluisterd

(17/02, Beveren-Waas)

Foto Wim Helsen

Goede wijn behoeft geen krans, en een goede Wim Helsen nog veel minder. Wim Helsen luistert op zijn eigen cynisch-grappige manier naar uw diepste angsten en meest eenzame gedachten. En kotst die dan weer uit, recht in uw gezicht. Sommige mensen vinden het meer theater dan comedy wat Helsen doet, maar wij zijn wars van hokjes, en kunnen alleen maar vaststellen dat niemand zo ongenadig port waar het zeer doet als deze comedian.

Menuet - Fabrice Murgia & LOD

(17/02, Brussel)

Foto Menuet

Menuet van Louis Paul Boon is geen toneeltekst, en toch slaagde regisseur Fabrice Murgia erin er een spannende opera van te maken. Het verhaal van de bevreemdende driehoeksverhouding tussen een man, zijn vrouw en een jong meisje wordt in Murgia's regie uitvergroot aan de hand van een uitgekiend spel met video, dat de beklemming tastbaar maakt. Daan Janssens componeerde een soundtrack die de sfeer van Hitchcock oproept. Het resultaat? Opera zoals je het genre nog niet eerder zag!

Spinrag - Kinderkunstenfestival

(nog t.e.m. 18/02 Kortrijk)

Foto Moon Saris

Spinrag gooit elk jaar opnieuw hoge ogen met een puik programma van performances, dans, films en installaties voor kinderen. Laat je overdonderen door holderdeboldertheater vol monsterlijke vormen, neem plaats in een vrachtwagen vol pakjes en balletjes of geniet van de razend spannende film over de mummie van Achnetoet. Even bekomen van al dat festivalgedruis kan in het fluistersalon, waar op kousenvoeten gesnuisterd en geluisterd wordt. Op deze drie festivalplekken is het allemaal te doen: Budascoop, Diglos en de Schouwburg.

forever YOUNG forever

(nog t.e.m. 10/06, Hasselt)

Foto Jacqueline Roberts

Eeuwige jeugd: we zijn er allemaal op zijn minst een beetje mee bezig. Het Hasseltse Modemuseum en cultuurcentrum Hasselt bundelen hun krachten voor een uitdagende dubbeltentoonstelling rond het thema; beide locaties werken respectievelijk rond (kinder)mode en fotografie. Wat zegt een communiefoto over het kindbeeld van een maatschappij? En droegen meisjes altijd al roze?