Omstreden ex-topman van Oxfam ontkent “seksfeestjes”

Roland Van Hauwermeiren, de Belgische omstreden ex-topman van Oxfam, ontkent dat hij seksfeestjes organiseerde. Dat laat hij vandaag weten in een vier pagina’s tellende open brief, die VTM NIEUWS op haar website gepubliceerd heeft. Van Hauwermeiren geeft wel toe dat hij fouten gemaakt heeft. “Ik schaam me diep”, klinkt het. In de brief gaat hij uitvoerig in op missies in Liberia, Tsjaad en Haïti. De persoon die de schandaalsfeer aan het licht bracht noemt hij “hetzij een echte moraalridder” of iemand die wraakgevoelens “tegen mij en Oxfam draagt.” “Ik heb inderdaad aan de onderzoekersgroep toegegeven dat ik tot driemaal toe intiem contact heb gehad in mijn huis. Het betrof volgens mij een volwassen eerbare dame, geen slachtoffer van een aardbeving en geen prostituee. Ik heb haar nooit geld gegeven”, aldus Van Hauwermeiren.

Dat hij betrokken was bij seksfeestjes ontkent hij formeel. “Ikzelf heb nooit een bordeel, nachtclub of bar bezocht in de stad of dit land. Er waren ook veelvuldige pogingen van dames en heren om mijn huis te betreden met allerlei smoesjes om geld te vragen, een job te eisen of seksuele diensten aan te bieden. Ik ben nooit op die avances ingegaan.”

Volgens de voormalige topman hebben tientallen financiële verslagen en interne en externe audits en controles ook nooit aangetoond dat er gelden gebruikt zijn om excessen of seksfeestjes te financieren.

Van Hauwermeiren roept in zijn brief op om mensen in nood te blijven steunen via ngo’s. “Het is niet omdat er sommige weinigen, gedragscodes niet respecteren dat de organisatie fout is. Dit gebeurt in alle verenigingen, structuren, bedrijven, maatschappij in het algemeen en is individueel inderdaad niet goed te praten.”

bron: Belga