NAVO bereidt grotere trainingsmissie in Irak voor

De NAVO bereidt een uitbreiding voor van de beperkte trainingsactiviteiten die de verdragsorganisatie momenteel uitvoert in Irak. Bedoeling is de heropleving van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in het land te verhinderen. Het gaat niet om een gevechtsmissie. “We zijn het net eens geworden om te starten met de planning van een NAVO-trainingsmissie in Irak”, aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO, na de vergadering van de ministers van Defensie van het bondgenootschap gisteren en vandaag in Brussel. “Dit is gevraagd door zowel de Iraakse regering als de internationale coalitie. De NAVO traint momenteel al Iraakse troepen, maar een missie oprichten zal onze huidige opleidingsinspanningen meer duurzaam maken.”

De NAVO wil de Iraakse troepen meer professioneel maken. “Door gespecialiseerde militaire academiën en scholen op te richten. We plannen om de aanwezigheid van de NAVO op te voeren”, aldus nog de secretaris-generaal. Hij stipte wel aan dat de NAVO geen gevechtsmissie plant.

Volgens Stoltenberg zal die trainingsmissie gebeuren in coördinatie met de Iraakse regering, de internationale coalitie en andere actoren zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie.

Het bondgenootschap steunt de coalitie tegen IS ook met Awacs-radarvliegtuigen, die observatievluchten uitvoeren, naast de training van Iraakse soldaten. “De coalitie heeft grote winsten geboekt. 98 procent van het grondgebied dat IS in Irak en Syrië heeft veroverd, is bevrijd”, aldus Stoltenberg.

Tijdens een persconferentie dinsdag, voor de bijeenkomst van de NAVO-defensieministers in Brussel, zei de secretaris-generaal nog dat hij verwacht dat de missie gestart wordt tijdens de top van de verdragsorganisatie in juli.

bron: Belga