Zo veel geld heb je nodig om gelukkig te zijn

Money
Foto Pexels

Volgens de clichés kan je met geld geen geluk kopen, maar de meningen daarover zijn verdeeld. Volgens een nieuw wetenschappelijk onderzoek bestaat er zoiets als het ideale ‘gelukssalaris’: de perfecte hoeveelheid geld om een gelukkig en tevreden leven te leiden.

Het goede nieuws? Die som geld is zeker niet exuberant hoog. Wie te veel geld heeft, riskeert namelijk om opnieuw ongelukkig te worden. “Dat inzicht is verrassend, omdat adverteerders ons graag doen geloven dat we een ongelimiteerde hoeveelheid geld nodig hebben om gelukkig te zijn. Maar uit ons onderzoek blijkt dat er wel degelijk een plafond is”, verklaart psycholoog Andrew T. Jebb van de Purdue University.

Gelukssalaris

Jebb en zijn team analyseerden een reeks data van de Gallup World Poll, een internationaal onderzoek dat gegevens bevat van 1,7 miljoen individuen, afkomstig van 164 landen. Het onderzoeksteam analyseerde de antwoorden die betrekking hadden op het welzijn van de respondenten. Zo ontdekten ze dat er wel degelijk zoiets bestaat als een ‘gelukssalaris’, al varieert het bedrag daarvan wel in de verschillende landen.

Per persoon

“Het ideale inkomen ligt rond de 95.000 dollar per jaar. De respondenten die dit bedrag verdienen, geven aan dat ze over het algemeen tevreden zijn over hun leven. Wie tussen de 60.000 en de 75.000 dollar per jaar opstrijkt is het gelukkigst op dagdagelijkse basis”, legt Jebb uit. “Let wel: dit geluksinkomen is individueel. Voor gezinnen liggen de bedragen wellicht iets hoger.”