Eerste internationale hulp arriveert in Tonga

Eerste internationale hulp arriveert in Tonga
Eerste internationale hulp arriveert in Tonga

De internationale hulp is vandaag aan beginnen komen in Tonga, de eilandengroep ongeveer 2.000 kilometer ten noordoosten van Nieuw-Zeeland die verwoest werd door de tropische cycloon Gita. De materiële schade is groot, maar er vielen geen doden te betreuren. Vandaag kwam een transportvliegtuig uit Nieuw-Zeeland met 12 ton hulpgoederen aan, waaronder dekzeilen en watercontainers. Ook een Australisch vliegtuig is geland. De hoofdstad van Tonga, Nuku’alofa, werd in de nacht van maandag op dinsdag getroffen door de krachtigste cycloon die de stad ooit meemaakte. Meer dan 3.000 mensen vluchtten naar evacuatiecentra op Tongatapu, het belangrijkste eiland in Tonga.

Het Tongaanse leger was vandaag nog steeds bezig met het vrijmaken van de wegen en het herstellen van de internationale luchthaven, waar geen commerciële vluchten vertrokken of aankwamen.

De hulpdiensten schatten dat zo’n 40 procent van de huizen in de hoofdstad getroffen werd, maar de menselijke tol is beperkt gebleven. De politie meldde drie gewonden maar geen doden. Een 72-jarige man stierf wel aan een hartaanval, die hij mogelijk kreeg als gevolg van de cycloon.

De Fiji-eilanden zijn in het algemeen gespaard gebleven. “Op dit moment lijkt het erop dat Fiji geluk heeft gehad wat schade betreft”, verklaarde Herald Anare Leweniqila, de directeur van het bureau voor rampenbeheer van de archipel. De autoriteiten meldden geen slachtoffers en de lokale media hadden het enkel over enkele huizen die verwoest werden.

Volgens de weerkundigen evolueerde de storm naar een cycloon van categorie vijf toen hij westwaarts trok. Verwacht wordt dat de cycloon ten zuidoosten van de Franse eilandengroep Nieuw-Caledonië in kracht zal afnemen, en volgende week in Nieuw-Zeeland zal verdwijnen.

Bron: Belga