België stapt in Europese vloot tankvliegtuigen

België stapt in Europese vloot tankvliegtuigen

België treedt officieel toe tot het programma voor de aankoop van een Europese vloot veelzijdige tank- en transportvliegtuigen (MRTT). Daarvoor heeft minister van Defensie Steven Vandeput vandaag een ‘Memorandum of Understanding’ (MoU) getekend op het hoofdkwartier van de NAVO. België investeert 258 miljoen euro, het equivalent van één Airbus A330 MRTT-vliegtuig. MRTT staat voor Multi-role Tanker Transport. Behalve gevechtsvliegtuigen bijtanken en vracht vervoeren, kunnen ze ook worden aangepast om passagiers te vervoeren of te helpen bij medische evacuatie.

Tijdens de ceremonie op het hoofdkwartier, waren ook vertegenwoordigers van Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen aanwezig. Die landen maken ook deel uit van dat programma. Het initiatief krijgt ondersteuning van de NAVO en de Europese Unie, een “voorbeeld van efficiënte samenwerking tussen de twee organities bij het leveren van kritieke capaciteiten aan hun leden”, klinkt het bij de verdragsorganisatie.

Het project is in juli 2016 van start gegaan door Nederland en Luxemburg, met de bestelling van twee Airbus A330 MRTT-vliegtuigen. Sindsdien breidde het programma uit. Nu ons land toetreedt, groeit de multinationale vloot tot 8 vliegtuigen die tussen 2020 en 2024 worden geleverd. De deelnemende landen kunnen de toestellen poolen. De MRTT-vloot wordt ingezet vanuit Eindhoven als hoofdbasis, maar er komt ook een basis in Keulen.

België zal beschikken over 1.000 vlieguren per jaar en kan een beroep doen op de toestellen zodra de eerste operationeel zijn.
De multinationale vloot zal volgens de NAVO de Europese capaciteit verhogen om in de lucht bij te tanken en de grote afhankelijkheid van de Amerikaanse tankvliegtuigen daarbij te verminderen. Ook andere landen kunnen tot het programma toetreden.

bron: Belga