Dankzij Japans supermedicijn ben je in een wip van griep verlost

Dankzij Japans supermedicijn ben je in een wip van griep verlost
Foto Graphicstock

Snotteren, een hevige hoest waar je maar niet vanaf geraakt en barstende hoofdpijn: neen, de griep is geen pretje. Gelukkig zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een medicijn dat de pijn op een snelle manier verzacht. 

De griep is ondertussen in volle zwier in ons land, dus de kans is groot dat het nieuwe supermedicijn van het Japanse farmaceutische bedrijf Shionogi nét te laat komt. Maar toch, dan kunnen we er volgend jaar misschien gebruik van maken.

24 uur

De bollebozen hebben een medicijn ontwikkeld, dat de ingewikkelde naam baloxavir marboxil heeft. Het gaat om een pil dat je moet inslikken en supersnel werkt. Zo duurt het bij het nieuwe geneesmiddel amper 24 uur vooraleer het virus is uitgeroeid. Ter vergelijking: bij andere bestaande medicijnen is dat gemiddeld 72 uur.

Er bestaan vier verschillende types griep: influenza A, B, C en D. Het nieuwe medicijn werkt enkel tegen de eerste twee varianten, die we vooral in de herfst en de winter tegenkomen. Momenteel wacht Shionogi nog op toestemming van de Japanse toezichthouder om baloxavir marboxil te verkopen. Als het farmabedrijf groen licht krijgt, ligt de pil vanaf februari in de Japanse winkelrekken. Volgens Bloomberg is de kans groot dat het geneesmiddel vanaf volgende winter bij ons wordt verkocht.