Slechts vier amateurclubs vragen licentie aan voor 1B

door
Belga
Leestijd 2 min.

Slechts vier clubs uit de eerste amateurklasse zullen een licentie aanvragen voor deelname aan de Proximus League (1B). Dat heeft Belga vandaag vernomen na een rondvraag bij de zestien clubs. Het gaat om leider Lommel SK, Dessel Sport, KMSK Deinze en Seraing. Lommel SK degradeerde vorig seizoen uit de Proximus League en wilde zo snel mogelijk terugkeren in het profvoetbal. De Limburgers voeren de stand in de eerste amateurklasse aan en verwachten geen problemen met het licentiedossier.

Eerste achtervolger KSK Heist vraagt geen proflicentie aan. De Antwerpse club roept financiële redenen in en ook het stadion, dat gehuurd wordt van de gemeente Heist-op-den-Berg, voldoet niet aan de strenge voorwaarden. Eerder raakte al bekend dat ook Knokke, voorlopig derde in de stand, om gelijkaardige redenen geen dossier voor een licentie voor 1B zal indienen. Het voetbalcomplex van de kustploeg wordt wel grondig onder handen genomen.

Nummers vier en vijf Dessel Sport en KMSK Deinze hopen wel nog op de promotie en dienden een dossier in. Voor Dessel is het vooral afwachten of de licentiemanager het Armand Melis Stadion goedkeurt voor 1B, Deinze verwacht geen problemen.

KSV Oudenaarde, ASV Geel en Seraing zijn in het klassement op achtervolgen aangewezen, maar nog niet helemaal uitgeteld voor de eindronde die bepaalt welke club promoveert. Toch is het enkel Seraing dat een proflicentie aanvraagt. De Luikenaars, wiens stadion al goedgekeurd werd voor profvoetbal, koesteren nog hoop op een plaats in de top vier. Het financieel geplaagde Geel en Oudenaarde blijven volgend jaar in principe in de eerste amateurklasse voetballen. De Oost-Vlaamse club beschikt niet over de infrastructuur voor 1B, maar kondigde wel aan dat de stad Oudenaarde beloftes heeft gedaan voor een nieuw stadion.

Vigor Wuitens Hamme, Oosterzonen, Excelsior Virton, Dender, Chatelet-Farciennes, Berchem Sport en rode lantaarn Patro Eisden Maasmechelen vroegen enkel een licentie voor de eerste amateurklasse aan. Behalve de sportieve realiteit, noemden deze clubs de hoge financiële voorwaarden als voornaamste reden.

De deadline voor het indienen van het proflicentiedossier is donderdag 15 februari. Clubs die geen aanvraag voor 1B neerlegden, kunnen per definitie niet promoveren naar de Proximus League. Deelname aan de eindronde met de top vier hangt er niet van af. Er zijn nog tien speeldagen te gaan in de eerste amateurklasse.

bron: Belga