Rechter verbiedt rookruimtes in Nederlandse horeca

Rechter verbiedt rookruimtes in Nederlandse horeca

In Nederland moeten de speciale rookruimtes in horecagelegenheden dicht. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald, zo melden Nederlandse media. De ruimtes vormen volgens de rechter niet langer een uitzondering op het rookverbod dat sinds 2008 geldt in de horeca. Clean Air Nederland (CAN) had een rechtszaak aangespannen tegen de staat om de uitzonderingspositie voor rookruimtes te laten verbieden. Volgens een overeenkomst met de Wereldgezondheidsorganisatie moet Nederland maatregelen nemen tegen de blootstelling aan tabaksrook in publieke ruimtes, en het hof oordeelt dat dat ook geldt voor rookruimtes in horecagelegenheden.

CAN kreeg in 2016 van de rechter van eerste aanleg geen gelijk, maar in beroep oordeelt het hof toch in het voordeel van de organisatie. Zo kunnen niet-rokers sociale druk voelen om zich bij rokers in de rookruimtes te voegen. Daarnaast is het in de praktijk onvermijdelijk dat er rook ontsnapt uit de rookruimtes, en worden de werknemers die de ruimtes moeten opruimen ook aan tabaksrook blootgesteld.

De uitspraak betekent niet dat de ruimtes ook echt zullen verdwijnen, aangezien de staat nog naar het Hof van Cassatie kan stappen.

bron: Belga