Verdwenen tekening Gustav Klimt duikt na veertig jaar weer op

'Death and Life', een ander werk van Gustav Klimt
'Death and Life', een ander werk van Gustav Klimt (AFP / V. Simicek)

’Zwei Liegende’ (Twee liggende vrouwen) van Gustav Klimt is weer opgedoken. De tekening was al veertig jaar spoorloos verdwenen. 

De tekening maakt deel uit van een lot van vier werken van Klimt en Egon Schiele, die al decennia onvindbaar waren. Gehoopt wordt dat nu ook de drie andere werken van Schiele -het olieverfschilderij ’Tote Stadt’, de aquarel ’Junger Mann’ en de tekening ’Paar’ – gevonden kunnen worden. De stad blijft 5.000 euro beloven aan wie de speurders op het goede spoor zet.

In 1951 had de eigenares van de werken, de plaatselijke kunstenares Olga Jäger, het viertal aan de Neue Galerie in het Oostenrijkse Linz uitgeleend. Na haar dood in 1965 eisten haar erfgenamen de werken terug, maar die bleken plots onvindbaar. Na een jarenlange strijd voor de rechtbank werd de stad Linz in 2006 veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 8,3 miljoen euro.

Nu blijkt dus dat een secretaresse van de Neue Galerie het werk had ontvreemd. ij had de tekening thuis verstopt en in haar testament had de vrouw bepaald dat het werk na haar dood aan het museum terugbezorgd moest worden. Zij overleed in december 2017. De erfgenamen kunnen nu de ’Twee liggende vrouwen’ krijgen, mits zij een deel van dat bedrag aan de stad terugbetalen.