Tonga bereidt zich voor op komst Gita en roept noodtoestand uit

Tonga bereidt zich voor op komst Gita en roept noodtoestand uit
Tonga bereidt zich voor op komst Gita en roept noodtoestand uit

De eilandengroep Tonga heeft vandaag met het oog op de komst van cycloon Gita de noodtoestand uitgeroepen. In de hoofdstad is een avondklok ingesteld. De autoriteiten houden er rekening mee dat Gita wel eens de zwaarste cycloon uit de geschiedenis van het land kan worden. De wervelstorm wint intussen nog aan kracht naarmate zij de eilandengroep nadert. Volgens de Fijische weerdienst zal het natuurgeweld zijn uitgegroeid tot een tropische storm van categorie 5 wanneer het maandagavond Tonga bereikt. Bij zijn doortocht door de Samoa-eilanden veroorzaakte de cycloon vrijdagavond zware overstromingen. Zowat 200 personen werden geëvacueerd.

De autoriteiten van Tonga roepen de bevolking op om onnodige verplaatsingen te vermijden. In de hoofdstad Nuku’alofa is een avondklok van kracht “om de bevolking en hun bezittingen te beschermen”. Volgens Philip Duncan van de Nieuw-Zeelandse weerdienst tonen de weermodellen dat Gita Tongatapu, het hoofdeiland van Tonga, rechtstreeks dreigt te treffen. Maar ook wanneer Gita niet aan land gaat kan er aanzienlijke schade ontstaan. “Als de cycloon wat meer naar het noorden of naar het zuiden trekt is het technisch mogelijk dat hij niet aan land gaat, maar dan nog zijn de weersomstandigheden erg zwaar met rukwinden tot 230 km/uur en golven van meer dan 10 meter hoog op zee”, aldus Duncan.

In deze periode van het jaar zijn cyclonen allesbehalve een zeldzaamheid in de Stille Oceaan. Tropische stormen van categorie 5 tonen zich doorgaans uiterst destructief. In 2016 kwamen bij de doortocht van cycloon Winston op Fiji 44 mensen om en in 2015 was cycloon Pam verantwoordelijk voor 11 doden en 65.000 vernielde woningen op Vanuatu.

Bron: Belga