Ook langs psycholoog op medisch onderzoek – Capaciteitsuitbreiding bij CLB nodig

Ook langs psycholoog op medisch onderzoek - Capaciteitsuitbreiding bij CLB nodig

De Belgische Federatie van Psychologen vindt het goed dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bij het medisch onderzoek op school meer aandacht wil voor het psychologische welbevinden. Maar daarvoor zullen wel extra middelen nodig zijn. “Het CLB is al overbevraagd, dus men kan geen extra taak toevoegen zonder de capaciteit te verhogen”, stelt gedelegeerd bestuurder Koen Lowet vandaag. Het aantal keer dat leerlingen tijdens hun schoolcarrière op medische controle moeten, wordt vanaf volgend schooljaar teruggeschroefd van zeven naar vijf. De onderzoeken gebeuren dan in de eerste kleuterklas, in het eerste, vierde en zesde leerjaar en in het derde middelbaar. Het onderzoek gaat zich wel meer focussen op de mentale gezondheid van het kind, en ouders zullen aangemoedigd worden om drie onderzoeken bij te wonen.

Koen Lowet spreekt van een goede zaak, omdat vroegdetectie en preventie erg belangrijk zijn. Hij zegt wel dat gewaakt moet worden over de kwaliteit van de psychologische screening. Onder meer het gebruik van de juiste instrumenten en een goede samenwerking met andere hulpverlengingsvormen zijn daarbij belangrijk. “Ik hoop dat de schoolpsychologen nauw betrokken zullen worden in de screening”, aldus Lowet. “Op dit moment is de capaciteit van de CLB’s niet zo groot. Men zal meer schoolpsychologen moeten inzetten om de screening tot een goed einde te brengen.”

Lowet stelt zich ook vragen bij het feit dat er in de middelbare school slechts één controlemoment voorzien is, in het derde middelbaar. “De puberteit is een moeilijke periode, die niet valt vast te pinnen op een bepaalde leeftijd. Het zou goed zijn om verschillende momenten in de puberteit te voorzien.”

bron: Belga