Knip in Antwerpse Leien: “Hoofd koel houden en wachten op correcte informatie”

Knip in Antwerpse Leien: "Hoofd koel houden en wachten op correcte informatie"

De vertraging aan het project Noorderlijn die mogelijk de “knip” in de Antwerpse Leien langer zal laten duren, zorgt voor zenuwachtigheid binnen de Antwerpse meerderheid. Schepen van Mobiliteit en Middenstand Koen Kennis (N-VA) roept op om “het hoofd koel te houden” in afwachting van meer duidelijkheid over de vertraging. Vrijdag liet de stad Antwerpen, die samen met De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer betrokken is bij Noorderlijn, weten dat de aannemer kampt met een vertraging bij het ondergrondse deel van de werken. Het project houdt onder meer de bouw van een autotunnel en een nieuw premetrostation Opera in. Her en der wordt al gewag gemaakt van een vertraging van een jaar, maar officieel is er nog geen nieuwe timing bekend.

Minister van Economie en Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters wil bekijken of handelaars systematisch uitstel van betaling van RSZ of btw-bijdragen kunnen krijgen bij uitlopende werken, en roept op tot meer nacht- en weekendwerk. Ook Open Vld-kandidaat Philippe De Backer reageerde al verontwaardigd.

“We hebben de aannemer om duidelijkheid gevraagd over het waar, de oorzaken en de omvang van de vertraging”, zegt schepen Kennis. “Ik zie mensen al van alles roepen, maar ik roep op om het hoofd koel te houden in plaats van als een kip zonder kop rond te lopen. Kris Peeters zou beter moeten weten, bijvoorbeeld na de Oosterweelpuinhoop die wij hebben moeten opruimen.”

Kennis laat weten dat de vraag om meer weekend- en nachtwerk te doen al aan de aannemer is gesteld. “Maar dat moet ook wel leefbaar zijn voor de stad”, zegt hij. Met de handelaars wil hij naar eigen zeggen net als bij de start van het project samenzitten. “Maar eerst moeten we over volledige en correcte informatie beschikken”, aldus Kennis. Die info zou er in de loop van volgende week moeten zijn.

bron: Belga