“In 2019 naar maximaal 15 medewerkers per kabinet”

In 2019 naar maximaal 15 medewerkers per kabinet

De volgende Vlaamse regering zou kabinetten van maximaal 15 medewerkers mogen hebben. Momenteel telt zo’n Vlaams kabinet gemiddeld 32 medewerkers. “Als we kunnen beslissen dat intercommunales het vandaag kunnen doen met maximum 15 bestuurders, dan moet dat ook kunnen voor de kabinetten van Vlaamse ministers”. Dat zegt sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke in een reactie op het rapport van de samenstelling van de kabinetten van de regering-Bourgeois. Uit dat rapport blijkt dat de kabinetten van de Vlaamse regering eind 2017 in totaal 285 voltijdse medewerkers telden. Dat aantal ligt nog wel onder het plafond van 300 medewerkers, maar sinds de start van de regering-Bourgeois in 2014 gaat het aantal medewerkers wel stelselmatig omhoog. Volgens sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke staat de toename van het aantal kabinetsmedewerkers “in contrast met de inspanningen die gedaan worden om elders te snoeien in de structuren en mandaten”.

Vandenbroucke: “Bij provincies, OCMW’s, intercommunales en de eigen Vlaamse administratie hebben deze en de vorige Vlaamse regering – met steun van meerderheid en oppositie – de afgelopen jaren structuren en mandaten verminderd en afgeschaft. Dan is het moeilijk uit te leggen dat de Vlaamse regering vandaag het omgekeerde doet door steeds meer kabinetsmedewerkers aan te werven.”

Als het van de sp.a’er afhangt, moet de volgende Vlaamse regering het met een pak minder kabinetsleden doen. “Als we kunnen beslissen dat intercommunales het vandaag kunnen doen met maximaal 15 bestuurders, dan moet dat ook kunnen voor de kabinetten van Vlaamse ministers”, klinkt het.

Een evolutie naar maximaal 15 medewerkers per kabinet zou een forse afslanking betekenen. Nu schommelt het aantal tussen 23 en 40 medewerkers. Vandenbroucke: “Dat vraagt een andere bestuurscultuur waarin de kabinetten niet tot de laatste punten en komma’s alles beslissen en waar er meer wordt samengewerkt met de administraties. Benut de resterende maanden van deze legislatuur om hieraan te werken zodat – wie er ook aan de macht komt – in 2019 ook de ministeriële kabinetten stevig kunnen afslanken.”

bron: Belga