Ben Weyts: "Vervolging dierenmishandeling moet veel strenger"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) ergert zich aan de makke vervolging van dierenmishandeling door het parket. Bijna zes op de tien zaken van dieren­mishandeling en verwaarlozing worden zonder gevolg geklasseerd. "Wij hebben de parketten ontlast met onze eigen administratieve boetes, maar we hebben daarbij wel nadrukkelijk gevraagd dat ze de zaken die we doorspelen ernstig nemen", zegt hij vandaag.
door
Belga
Leestijd 2 min.

In twee jaar tijd kwamen meer dan 4.000 gevallen binnen op de Belgische parketten, maar in dezelfde periode volgden amper 235 veroordelingen. Dat blijkt uit een parlementaire vraag die Carina Van Cauter (Open Vld) stelde aan federaal minister van Justitie Koen Geens (CD&V), zo berichten Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag. In 2015 en 2016 werd 58,18 procent van de zaken over dierenwelzijn geseponeerd.

Voor Weyts kunnen die cijfers niet door de beugel. "Kleinere zaken worden nu afgehandeld door onze eigen inspectie, met een administratieve boete", zegt hij. "Daardoor ontlasten we de parketten, maar dan moeten ze wel echt vervolgen als het nodig is", vindt hij. "Elk parket heeft intussen ook een aanspreekpunt dierenwelzijn."

De minister kreeg naar eigen zeggen wel signalen dat er beterschap was in 2017. "Maar het gaat traag", zegt hij. In alternatieve straffen, zoals vraagsteller Carina Van Cauter oppert, ziet hij geen heil. "We hebben zelfs net de maximumstraf verhoogd. Momenteel ligt die op zes maanden, maar dit is België, dus dat betekent dat je nog niet naar de gevangenis gaat. De maximumstraf stijgt daarom tot achttien maanden."

bron: Belga