Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein – New Yorkse procureur vervolgt Weinstein

Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein - New Yorkse procureur vervolgt Weinstein
Aanrandingsschandaal Harvey Weinstein - New Yorkse procureur vervolgt Weinstein

De procureur-generaal van New York vervolgt de voormalige Hollywood-producer Harvey Weinstein na verschillende beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag. “Een onderzoek van vier maanden heeft nieuwe en schandelijke voorbeelden van seksueel wangedrag blootgelegd”, luidt het zondag in een mededeling. Daarnaast worden ook Weinsteins bedrijf en broer vervolgd. Het openbaar ministerie van New York bouwde een dossier op tegen de producer dat “nieuwe en uitgebreide beschuldigingen” van “gewelddadige en uitbuitende mishandeling van zijn personeel” bevat, klinkt het. De aanklacht bevat meerdere getuigenissen van voormalige werknemers over ongewenste intimiteiten, intimidatie en ander wangedrag door Weinstein, die in oktober al werd ontslagen door zijn bedrijf.
Concreet worden Harvey Weinstein, The Weinstein Company en Robert Weinstein (medeoprichter en CEO van het bedrijf) door procureur-generaal Eric T. Schneiderman vervolgd wegens “flagrante schendingen van de burgerrechten, mensenrechten en arbeidsrechten”. The Weinstein Company en Robert Weinstein worden aangeklaagd omdat ze “herhaaldelijk de wetten van New York hebben gebroken door hun werknemers niet te beschermen van diepgaande ongewenste intimiteiten, intimidatie en discriminatie”, zegt Schneiderman.
De aanklacht betekent een mogelijk tegenslag voor de verkoop van Weinsteins studio. Een deal ter waarde van 500 miljoen dollar (408 miljoen euro) zou bijna rond zijn en volgens lokale media zelfs zondag nog ondertekend worden. “Elke verkoop van The Weinstein Company moet een vergoeding voor de slachtoffers bevatten en garanderen dat werknemers in de toekomst beschermd worden en dat noch daders, noch enablers ten onrechte worden verrijkt”, stelt Schneiderman.

Bron: Belga