OS 2018 - "Mag tevreden zijn over mijn prestatie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings schaatste vandaag met de 5.000 meter zijn eerste nummer op de Olympische Winterspelen. De Leuvenaar bleef met 6:14.57 drie seconden boven zijn Belgische record, maar tekende wel voor zijn snelste chrono ooit op een laaglandbaan. Het leverde Swings een verdienstelijke zesde plaats op in het klassement. Na afloop van zijn race verscheen Swings met een brede glimlach in de mixed zone van het Gangneung Oval. "Ik heb een sterke en vlakke rit gereden. Het volstaat niet voor het podium, maar ik mag tevreden over mijn prestatie", reageerde hij.

Swings kwam uit in de vijfde rit, tegen thuisrijder Lee Seung-Hoon. De Leuvenaar reed quasi de hele wedstrijd op kop maar moest in de slotfase de stevig versnellende Zuid-Koreaan toch nog voor zich dulden. "Jammer dat ik mijn rit verlies, maar ik wist dat hij een stevig eindschot had. De laatste ronden rijdt hij 29.0, 29.1, da's superhard. Dat kon ik jammer genoeg niet pareren."

Het publiek ging tijdens de wedstrijd, en dan vooral op het einde, helemaal uit zijn dak. "Het was een zot gevoel", aldus Swings. "Vanaf dat Lee aanzette in de slotronden, voelde ik dat het publiek meeging. Hij trok mij ook mee. Daarom was mijn verval zo klein. Ik moet gewoon tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik heb ervan genoten."

Swings kan met vertrouwen vooruitkijken naar de 1.500 meter van dinsdag en de massastart op de voorlaatste dag van de Spelen. "Het gevoel dat ik de laatste maanden had op training, komt er nu uit. Deze tijd is niet goed genoeg voor het podium, maar ik kan er de komende dagen wel mee aan de slag."

Swings start overigens ook op de 10 km, zo maakte zijn coach Jelle Spruyt na de race bekend. Swings stond eerste reserve maar omdat er een plaats vrijkwam, kan Swings komende donderdag (16 februari) aantreden op de 10.000 meter.

bron: Belga