OS 2018 - "Heb niet kunnen tonen wat ik waard ben"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Seppe Smits heeft België geen eerste medaille kunnen bezorgen op de Winterspelen in Pyeongchang. In de finale van de slopestyle eindigde hij zondag als tiende. Na afloop wees de snowboarder uit Westmalle naar de moeilijke weersomstandigheden. Smits, regerend wereldkampioen in de slopestylediscipline, kon zich zaterdag slechts op het nippertje plaatsen voor de medaillestrijd. In die finale, die plaatsvond in een ijskoud en winderig weertje, speelde hij nooit mee voor het podium. Na een val in de eerste run, klom Smits na de tweede op naar plaats acht. In de derde en laatste run moest de Antwerpenaar nog twee plaatsen inleveren, zodat hij als tiende op elf deelnemers eindigde.

"Ik heb een dubbel gevoel omdat ik vandaag niet het beste van mezelf heb kunnen laten zien", vertelde de Belgische vlaggendrager na zijn wedstrijd in het Phoenix Snow Park. Door de wind had Smits het moeilijk om de run neer te zetten die hij in gedachten had. "Ik ben wel blij dat ik iets heb kunnen tonen, maar ik wilde technischere tricks doen."

Vorig jaar werd Smits wereldkampioen en mocht hij zich dus, althans op papier, nummer 1 van de wereld noemen. Op dat WK in Sierra Nevada ontbraken evenwel meerdere toppers die wél meededen in Pyeongchang. "Elke wedstrijd is een momentopname. Nergens staat 100 procent van de wereldtop aan de start", zegt Smits. "Dat was zo op het WK en is ook hier het geval. Voor bijvoorbeeld Canada en Amerika mogen slechts vier atleten deelnemen, maar het kan even goed zijn dat een atleet die niet werd geselecteerd vandaag heel goed had gepresteerd en op het podium had gestaan. De Spelen blijven een speciale wedstrijd, alleen al door de hoeveelheid media-aandacht. Maar snowboarden is veel groter dan alleen de Olympische Spelen."

Smits werd vooraf getipt als potentiële medaillewinnaar. "Als ik vandaag naar het niveau kijk, dan had ik top vijf kunnen halen als ik mijn run perfect had kunnen landen. Eerste was ik waarschijnlijk niet geworden. Door de weersomstandigheden was het vandaag gewoon heel moeilijk. Je moest wat geluk hebben met de wind. Het is jammer dat ik niet heb kunnen tonen wat ik waard ben in het snowboarden."

Over tien dagen komt Smits samen met Sebbe De Buck en Stef Vandeweyer, die de kwalificaties niet overleefden, nog in actie in de big air. "Dat is een heel andere wedstrijd, die mij in principe iets minder ligt", aldus Smits, die nog altijd last ondervindt van zijn knie. "Maar ik ga er uiteraard volledig voor, met als eerste doel de finale halen."

bron: Belga