Jacob Zuma op weg naar uitgang – Maandag speciale bijeenkomst van top van het ANC

Jacob Zuma op weg naar uitgang - Maandag speciale bijeenkomst van top van het ANC
Jacob Zuma op weg naar uitgang - Maandag speciale bijeenkomst van top van het ANC

Het belangrijkste beslissingsorgaan van de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC houdt morgen/maandag een spoedbijeenkomst. Wat op de agenda staat, werd niet bekendgemaakt, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt de politieke toekomst van president Jacob Zuma het enige agendapunt. Zuma lijkt intussen al enkele weken op weg naar de uitgang, maar zit ondanks de felle tegenkanting, ook binnen zijn eigen partij, nog altijd op zijn stoel. Het ANC verkoos vorig jaar Cyril Ramaphosa als nieuwe leider. Hij moet de partij naar de verkiezingen van 2019 leiden – Zuma is bezig aan zijn tweede en laatste termijn. Ramaphosa probeert Zuma zo snel mogelijk naar de uitgang te begeleiden, omdat een deel van de partijtop vreest dat de reeks aan schandalen waarin Zuma genoemd wordt de partij duur zal te staan komen bij de verkiezingen van 2019. Vraag is nu hoeveel steun Zuma nog heeft binnen die partijtop.
De voorbije week hield Ramaphosa directe gesprekken met de president, om de politieke “transitie” te bespreken. Donderdag beloofde het ANC een “snelle” conclusie van die gesprekken, maar twee dagen later riep de partij op tot “geduld”.
Een ANC-woordvoerder zei zondag dat die gesprekken “productief en succesvol” waren.
Het zogenaamde Nationaal Uitvoerend Comité (NEC), dat maandag bijeenkomt, kan Zuma verplichten te vertrekken. In 2008 werd Thabo Mbeki daartoe verplicht door een NEC dat onder controle stond van Zuma.

Bron: Belga