Geweld tegen Rohingya – Boris Johnson bepleit in Myanmar “onafhankelijk onderzoek” naar geweld

Geweld tegen Rohingya - Boris Johnson bepleit in Myanmar
Geweld tegen Rohingya - Boris Johnson bepleit in Myanmar "onafhankelijk onderzoek" naar geweld

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft vandaag vanuit Myanmar gevraagd om een “onafhankelijk onderzoek” te openen naar het geweld tegen de Rohingya-moslimminderheid in het land. Dat zei hij vandaag, na een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, het vroegere mensenrechtenicoon en vandaag regeringsleider. Johnson zei dat pleidooi ook tegenover de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede gehouden te hebben. Na zijn ontmoeting met de “adviseur van de staat” trekt Johnson naar de Rakhine-regio. De VN beschuldigen het Myanmarese leger van etnische zuivering in die regio. Sinds augustus 2017 zijn bijna 700.000 Rohingya de regio ontvlucht, naar Bangladesh.

“De twee ministers hebben openhartig en met vriendschap de laatste ontwikkelingen in Rakhine besproken”, aldus de Britse diplomatie in een mededeling op Facebook. “Ook de terugkeer van vluchtelingen kwam aan bod.”

Gisteren was Johnson in Bangladesh, waar hij Rohingya-vluchtelingen ontmoette en een kamp bezocht waar 500.000 vluchtelingen verblijven. “Het is cruciaal dat de Rohingya-vluchtelingen kunnen terugkeren naar hun huizen in Rakhine, op vrijwillige basis, in alle veiligheid en met waardigheid”, aldus Jonhson gisteren. Na Myanmar reist Johnson door naar Thailand.

Bron: Belga