Drie Belgische kortfilms bekroond op festival van Clermont-Ferrand

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische producties "Vihta", "Etat d'alerte sa mère" en "Le Marcheur" zijn zaterdag bekroond op het internationaal kortfilmfestival van Clermont-Ferrand in Frankrijk. "Vihta" van François Bierry, met onder meer Wim Willaert, Jean-Benoît Ugeux en Olivier Bonjour, ontving de speciale prijs van de nationale jury. De film, een coproductie met Frankrijk, vertelt het verhaal van vijf werknemers van een klein bedrijf dat werd overgenomen door een grote groep en door hun nieuwe werkgever uitgenodigd worden voor een dag ontspannen.

"Etat d'alerte sa mère", een surrealistische komedie van Sébastien Petretti, behaalde de Prijs van de Lach Fernand Raynaud. De productie met Younes El Mahmoudi en Yassine Fadel schildert een samenleving waar politiegeweld en aanslagen op de privacy banaal en normaal zijn geworden.

"Le Marcheur" werd bekroond met de prijs voor de beste Franstalige animatiefilm. Het hoofdpersonage, een fabrieksarbeider, is zijn abject werk beu, zet zich in beweging en vindt onderdak bij de Indignatios.

Het festival van Clermont-Ferrand geldt als een van de belangrijkste ter wereld voor kortfilms.

bron: Belga