Colombia Oro y Paz - Dayer Quintana wint slotrit, Egan Bernal is eindwinnaar

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dayer Quintana (Movistar) heeft zondag de zesde en laatste etappe in de Colombia Oro y Paz (cat. 2.1) op zijn naam geschreven. Het Colombiaanse broertje van Nairo Quintana kwam na een rit van 184,3 kilometer tussen Armenia en Manizales solo aan op de slotklim. Egan Bernal verpestte het feestje van de familie Quintana. Het Colombiaanse toptalent van Sky snoepte Nairo Quintana, die als leider aan de etappe begon, immers nog de eindzege af. Dayer Quintana was de laatste overlever van een 33-koppige groep, met daarin onder anderen ook het Britse klimtalent Tao Geoghegan Hart en de Colombianen Sebastian Henao en Fernando Gaviria. Op de slotklim van 10 kilometer bleef hij net uit de greep van Egan Bernal, die in de groep der favorieten de debatten opende. Bernal kwam met ploeggenoot Sebastian Henao in het wiel uiteindelijk tien seconden na Dayer Quintana over de streep.

Nairo Quintana kwam samen met zijn landgenoten Rigoberto Uran en Sergio Luis Henao, die op respectievelijk 3 en 4 seconden volgden in het klassement, en de Fransman Julian Alaphilippe binnen op 22 seconden van de dagwinnaar. De Giro- en Vueltawinnaar vergat echter Bernal, die als vierde aan de etappe begon.

In het eindklassement houdt Bernal 9 seconden over op Nairo Quintana en 11 seconden op Uran. De 21-jarige Colombiaanse neoprof is uitstekend begonnen aan het seizoen. Op het World Tour-circuit debuteerde hij met een zesde plaats in de eindstand van de Tour Down Under. Nadien kroonde hij zich tot Colombiaans kampioen tijdrijden. Bernal bewees zijn uitzonderlijke klimtalent vorig jaar al met zeges in de Ronde van de Toekomst en de Ronde van de Savoie Mont Blanc.

.

bron: Belga