Wetenschappers zijn erin geslaagd om menselijke eicellen te laten groeien in een lab

Zwangere vrouw
Foto Pexels

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om een menselijke eicel die bevrucht kan worden te kweken in een laboratorium. Een doorbraak die weleens een grote rol zou kunnen spelen in vruchtbarheidsbehandelingen.

Voor de opzet van het experiment lieten de onderzoekers zich inspireren door de gekende IVF-methode. Bij die techniek wordt een volgroeid ei samengebracht met een spermacel, waarna de combinatie van de twee opnieuw wordt ingebracht. Bij deze techniek (IVM) laten de onderzoekers de eitjes groeien in het lab zelf, waardoor vrouwen die niet onvruchtbaar zijn mogelijk toch kinderen kunnen krijgen.

Gezondheid van de embryo’s is cruciaal

“Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en embryo’s kunnen vormen, dan opent er zich een heel nieuwe wereld aan mogelijke behandelingen”, legt hoofdonderzoeker Evelyne Telfer uit in The Independent. Op dit moment onderzoekt ze met haar team hoe gezond de gekweekte embryo’s zijn. Als blijkt dat de embryo’s gezond zijn, kan dit een uitweg voor vrouwen die van nature niet ovuleren en dus ook niet reageren op de klassieke IVF-behandelingen.

Ook voor kankerpatiënten kan de nieuwe methode van pas komen. Vooral jonge meisjes hebben een grote kans op onvruchtbaarheid bij kankerbehandelingen zoals chemo of radiotherapie.