Nog nooit deden zoveel Amerikaanse wetenschappers mee aan verkiezingen

Nog nooit deden zoveel Amerikaanse wetenschappers mee aan verkiezingen
AFP / J. Watson

Van de 455 mensen die voor de Democraten naar het Amerikaanse Congress willen, hebben 60 een achtergrond in de wetenschappen. Dat is een record. “Dit kan een grote hulp zijn in de oorlog die Trump voert tegen de klimaatverandering”, klinkt het.

De Democratische partij maakt zich momenteel klaar voor nieuwe parlementsverkiezingen. Daarbij kunnen kandidaten zich aanbieden om in hun staat mee te dingen naar een zitje. Van de 455 kandidaten, wat al een absoluut record is, zijn er 60 met een wetenschappelijke. Ook dat zijn er meer dan ooit.

“Ik denk dat onze regering echt nood heeft aan hun vaardigheden”, stelt Shaugnessy Naughton, oprichter van 314 Action aan Science AF. De organisatie pleit voor een sterke aanwezigheid van wetenschap, feiten en logica in de besluitvorming.

“Geen ‘ik weet het niet’ meer”

“De ervaring van samen te werken, de op feiten gebaseerde benadering van problemen en en de focus op problemen oplossen in plaats van ideologie komen van pas op alle niveau’s binnen de regering. Ik zou graag naar een wereld gaan waar politici niet meer ‘ik weet het niet, ik ben geen wetenschapper’ antwoorden op een vraag over de klimaatverandering”, aldus Naughton.

Momenteel zetelt er in het Congress één dokter met een doctoraat, één microbioloog en een aantal ingenieurs. Van de in totaal 280 parlementariërs zijn er 218 opgeleid als advocaat.

Ondertussen heeft Amerikaans president Trump zich heel vijandig opgesteld tegen de wetenschappelijke gemeenschap in zijn land. Hij schroefde heel wat maatregelen rond milieu en volksgezondheid terug, noemde de klimaatverandering “een hoax”, trok de VS terug het klimaatakkoord van Parijs en zetten enkele totaal onervaren mensen aan het hoofd van verschillende milieu-agentschappen.