OS 2018 – Zowat 800 Zuid-Koreanen betogen in Seoel tegen Noord-Korea

OS 2018 - Zowat 800 Zuid-Koreanen betogen in Seoel tegen Noord-Korea

In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel hebben vandaag zowat 800 mensen geprotesteerd tegen de deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. De manifestanten verscheurden de Noord-Koreaanse vlag en foto’s van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De politie moest tussenbeide komen toen enkele demonstranten de Noord-Koreaanse vlag in brand wilden steken. Er waren ook betogers die een gescheurde, Koreaanse eenheidsvlag omhoog hielden. De atleten van de twee landen defileerden gisteren tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen samen met die eenheidsvlag.

De demonstratie van vandaag valt samen met het nieuws dat Kim Jong-un de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft uitgenodigd om binnenkort deel te nemen aan een top in de hoofdstad Pyongyang. De Olympische winterspelen in Pyeongchang die vandaag van start gingen, lijken voor enige beweging te zorgen tussen de twee Korea’s, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de toenadering tussen beide landen goed is voor de Zuid-Koreanen.

Sommige demonstranten vrezen immers dat Zuid-Korea zo in communistisch vaarwater terecht komt. “Er is een deel dat probeert om dit land communistisch te maken”, scandeerden enkele demonstranten. “Als we dat niet een halt toe roepen, worden we uitgehongerd of ter dood gemarteld door Kim Jong-un.”

bron: Belga