Israëlische F16 neergeschoten na aanval in Syrië

In het noorden van Israël is een Israëlisch F16-gevechtsvliegtuig neergestort na een missie in Syrië. Het toestel werd neergehaald door de Syrische luchtafweer, maar de piloten kon zich redden. Dat meldde het leger zaterdag. De straaljager voerde aanvallen uit op “Iraanse doelwitten” in Syrië. De jet vloog uit nadat in het Israëlische luchtruim een drone onderschept was die vanuit het buurland kwam. Legerwoordvoerder Jonathan Conricus verklaarde via Twitter dat daarop de Iraanse controlesystemen aangevallen werden.
“Hevige Syrische luchtafweergeschut, een F16 neergeschoten in Israël, piloten gezond en wel”, luidde het op Twitter. Volgens de politie stortte het toestel neer in de Jezreel-vallei, ten oosten van Haifa.
Het leger verduidelijkte nog dat de Iraanse drone met een gevechtshelikopter onderschept was.
Iran is volgens de legerwoordvoerder verantwoordelijk voor een “grove schending van de Israëlische soevereiniteit”. Het Syrische staatspersbureau Sana meldde dan weer dat de Syrische luchtafweer “een Israëlische agressie afgeweerd hebben”. “Meer dan één vliegtuig” werd daarbij geraakt.
Volgens bronnen in Damascus vielen er bij de aanvallen dodelijke slachtoffers in het Syrische leger.
Eerder deze week vuurde Israël raketten af op een militair onderzoekscentrum op het platteland nabij Damascus.

Bron: Belga