Israëlische F-16 neergeschoten: Netanyahu waarschuwt voor escalatie van geweld

Israëlische F-16 neergeschoten: Netanyahu waarschuwt voor escalatie van geweld

Benjamin Netanyahu heeft gewaarschuwd voor een nieuwe escalatie van geweld aan de grens met Syrië nadat een Israëlische F-16 neergehaald werd door de Syrische luchtdefensie. “Israël zal blijven doen wat nodig is om onze soevereiniteit en veiligheid te beschermen”, aldus de Israëlische premier zaterdagavond na spoedoverleg met zijn topministers. Israël voerde zaterdagochtend een omvangrijke aanval in Syrië uit tegen Syrische maar ook “Iraanse” militaire doelwitten. Eén toestel stortte neer op Israëlisch grondgebied nadat het werd geraakt door de Syrische luchtafweer. Volgens de krant Haaretz is het de eerste keer in 30 jaar dat Israël een F-16 in gevechten verliest.
Netanyahu stelt Iran en Syrië verantwoordelijk voor het neerhalen van de F-16. “Israël zal een militaire verankering van Iran in Syrië niet toelaten”, benadrukte de Israëlische premier.
Netanyahu had zaterdag ook een telefoongesprek met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson over de kwestie.

bron: Belga